Brexit без сделка, а после? Какви ще са последиците?

Те може да бъдат катастрофални за британската икономика
5 сеп 2019 18:30, Елка Василева
25
Brexit без сделка, а после? Какви ще са последиците?
Снимка: архив, Reuters

Британският премиер Борис Джонсън е решен Великобритания да излезе от Европейския съюз на 31 октомври с или без сделка. Дясната му ръка Майкъл Гоув, натоварен с подготовката за евентуален Brexit без сделка, уверява, че Великобритания ще е готова.
 
Последиците на Brexit без сделка обаче може да се окажат катастрофални за британската икономика, твърдят експерти, на които се позовава Франс прес.

Спад на износа за Европейския съюз

Излизане без сделка ще коства на Великобритания 14,6 милиарда евро от износа за Европейския съюз и още няколко милиарда от износа за други страни, сочи оповестено вчера проучване на ООН.

Прекратяването на преференциалния достъп до пазара на Европейския съюз ще засегне седем процента от износа на Великобритания за Европа, става ясно от проучването.

Недостиг на стоки

Великобритания рискува да се сблъска с недостиг на хранителни стоки, стоки от първа необходимост и лекарства, с блокиране на пристанищата и с възстановяване на физическата граница между двете Ирландии, както признава самото правителство в проучване, оповестено миналия месец от вестник "Сънди таймс".

Още по темата
В документите, според изданието, се говори за "най-вероятните" последици на Brexit, въпреки че правителството твърди, че в тях се разисква най-лошия възможен сценарий.

Телефонни и банкови такси

Една от първите последици за британските и европейските потребители е свързана с възможността да използват мрежата на мобилния си оператор в чужбина. Тази услуга, която сега е безплатна в Европейския съюз, при случай на Brexit без сделка ще се таксува за пътуващите, които прекосяват Ла Манша или ирландската граница.

Същото важи и за платежните карти, при чиято употреба също ще се начисляват допълнителни такси, а банковите услуги ще станат по-бавни. В Европейския съюз клиентите на базирани във Великобритания инвестиционни банки вече няма да могат да се ползват от финансовите им услуги. Голям брой такива институции създадоха свои филиали на континента, за да избегнат затрудненията.

Компаниите

В сектора на потребителските стоки много компании продължават да са изправени пред заплахата от Brexit без сделка, като с приближаването на Коледа запасяването със стоки става по-трудно, казват от Конфедерацията на британската промишленост (КБП – CBI).

В сектора на услугите с европейските държави бяха сключени предпазни споразумения, сред които едногодишна сделка с цел предпазване на пазара за деривативни финансови продукти в Лондон.

Забавяния на границата

Европейският съюз подчерта, че веднага ще задейства по границите с Великобритания митнически пунктове, инспекции за безопасност на храните и за проверки за спазване на европейските норми.

Опасявайки се от сериозни забавяния на най-натоварените в момента пропускателни пунктове, най-вече на този в Дувър, Лондон положи усилия за отварянето на нови пунктове и за засилване на активността на други пристанища в страната.

Самолети и влакове

ЕС прие да удължи автоматично правото на британските компании да извършват полети за 27-те страни членки, но само до март 2020 година.

Железопътната линия под Ла Манша /Евростар/ също ще продължи да действа без промяна в рамките на три месеца.

Лекарства и сперма

Великобритания, която обикновено разполага със запаси от лекарства за три месеца напред, увеличи резервите си, за да гарантира шест допълнителни седмици.

Страната ще напусне Европейската агенция по лекарствата, но ще продължи временно да признава европейските тестове и удостоверения, за да не се стигне до дублиране на процедурите и скъсване на снабдителската верига.

Лондон обаче няма да може да се ползва от европейските банки за сперма: британските институции ще трябва да сключат нови споразумения и да използват внос от трети страни.

Предупреждения за потребителите

Потребителите, които пазаруват онлайн, ще плащат повече, тъй като за идващите от континента доставки вече ще се плаща ДДС в пълен размер.

Британците на почивка в Европа ще трябва да имат международна шофьорска книжка.

За пренасянето на домашни животни от британци в ЕС ще се прилагат по-строги санитарни правила.

А след това?

Brexit без сделка няма да означава край на сагата с Brexit. Великобритания и ЕС ще трябва да договорят бъдещите си отношения, което означава още изтощителни преговори, написа вчера във вестник "Файненшъл таймс" преподавателката по европейско право Катрин Барнард. Според нея "нито една голяма страна не базира търговските си отношения само на правилата на Световната търговска организация".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: ВеликобританияBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Англия просто изчаква края на ЕС .Не го ли разбрахте вече !
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
После Бо Джо подава оставка и фocтата на ингелизите. Наблюдавам от първия ред с огромно удоволствие, пуканки и кола. Ще е зрелищно.
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боли *** ! Напускам Англия след 3 месеца !
15
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро страната ще се разпафне, но ще има ли кой да поведе взривната дейност в ИРА? Интересно, че досега не са започнали масови атаки с М0л0т0в, а голяма част от Англия е газифицирана. Най-интересни са детски градини и начални училища. Както навсякъде са наслагали мокети, ще имат ли толкова противогази?
14
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само Шотландия да не се отцепи от UK, че ще си останат и без пиячка.
13
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да се избегне всичкия този хаос защо тия англичани не се присъединят към Европейската Икономическа зона и така проблемите им ще се решат.
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи с...на в статията може,а в коментарите не.
11
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще се превърнат в Северна Корея край Европа. Ще започнат да воюват за храна, ще ограбват корабите с храни и стоки от Китай. Британски пирати, работещи за кралицата, ще ограбват испанските галери.
10
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боли ме фара за Брекзит, както и 99.99% от населението ...
9
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брексит няма да има, ако наистина искаха вече щяха да са вън
8
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
с две думи агония, която ще продължи десетелития, препирни по всички въпроси и спогодби, недоволство от страна на наглобританците и накрая обявяване на война на ЕС, търговска, икономическа и военна с подкрепа на приятелите им отвъд океана. Това се очертава на хоризонта, ако продължат по същия път, по който са поели.
7
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А какви ще са последиците за бай- *** връзкарския партиен бизнесмен- спират му европроектите и вече няма да може да строи къщи за гости с парите на един от най- големите донори в европейската каса, защото бай- *** взима 10 пъти повече от колкото внася но иначе е най- великия европеец
6
13
 
20
 
! Отговори
фатмака преди 4 години
Великобритания е островна държава която има независимост от ЕС-СССР!Да му мислят така наречените европейски или по точно източно европейски държави ,които са само консуматори на евро пари.Когато някой повече краде от колкото произвежда му спират кранчето!
5
5
 
30
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Не плачете на чужди гробища.Едва ли не ще фалира.
4
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Великобритания да си направят съюз с Турция и Пакистан.
3
6
 
24
 
! Отговори
xx преди 4 години
Айде ингилизите да започват да се запасяват с храни, а ако много закъсат ще им пратим малко боб и леща.
2
10
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде,най-после да напускат и то да бъде без сделка!Да се нарадват на "свободата" си,като независима държава,във вид на ВБ.Голяма радост,за месец-два!А след това, като започнат "екзит" Шотландия и Сев.Ирландия,че може би и Уелс,тогава ще започне големия празник.А големият бахур ги чака,като паднат в лапите на Чичо Сам.Той ще има да ги дои,както му падне,а великите ингилизи ще се гърчат,като червей на дъжд,понеже вече няма накъде и Чичото ще диктува нещата.Затова - твърд Брекзит и нищо друго!
1
3
 
35
 
! Отговори
Момо преди 4 години
А дано излязат на 1 ноември без сделка, ама надали...